lunes, 30 de marzo de 2020

Diferenciació celular ( guió del power point) Martí Fontdevila


La diferenciació cel·lular és el procés en que les cèl·lules joves, inmaduras (no especialitzades) adopten les característiques individuals i assoleixen la seva forma i funció madura (especialitzada).

Paral·lelament a la mitosis que es produeix a l’embrió, a partir de l’estat blastocist (5-6 dies) es comença a produir el procés de diferenciació cel·lular. Les cèl·lules filles adquireixen propietats que no tenia la cèl·lula de la qual s'ha dividit, comencen a ser cèl·lules més especialitzades.

Al llarg del desenvolupament embrionari i també posteriorment en l’organisme adult, s’han de poder originar i regenerar totes les cèl·lules necessàries per el correcte funcionament de l’organisme. Aquesta és la funció de les cèl·lules mare.
Les cèl·lules mare són les cèl·lules primordials no diferenciades que conserven la habilitat de diferenciar-se en altres tipus cel·lulars. Aquesta habilitat els permet d'actuar com a un sistema reparador per al cos, substituint altres cèl·lules mentre l'organisme encara és viu.
Les cèl·lules mare es classifiquen de dos formes, la primera per potencialitat i la segona per l’origen.
En la primera les cèl·lules mare es classifiquen en:
Totipotents: Poden convertir-se en qualsevol cèl·lula, sense excepcions.
 Pluripotents: Es poden convertir en qualsevol cèl·lula, amb excepció de les      totipotents
Multipotent: Es poden convertir en cèl·lules d’una sola família
Unipotents: Cèl·lules mare que no només poden produir un tipus de cèl·lula, amb capacitat d’autorenovar-se
En la segona classificació les cèl·lules mare poden ser:
Cèl·lules mare adultes: són cèl·lules mares no diferenciades trobades entre cèl·lules diferenciades d'un teixit específic, normalment multipotents.
Cèl·lules mare embrionàries: són cèl·lules cultivades obtingudes a partir masses de cèl·lules internes no diferenciades de la primera fase de l'embrió humà (sovint anomenat blastocist, que és un embrió entre 50 i 150 cèl·lules).
També es poden classificar segons la capa en la que es troben a la gàstrula (12 dies):
Ectoderma (capa superior): Genera cèl·lules com les neurones, el tub neural i l'epidermis
Mesoderma (Capa del mig): Genera cèl·lules del cor, dels ronyons i teixit muscular
Endoderma (capa inferior): Genera teixits dels pulmons i del fetge

Tipus cel.lulars
Cèl·lules nervioses, neurones
Les neurones són les cèl·lules responsables de passar informació dins del sistema nerviós central, i desde aquest sistema a la resta del cos.
La cèl·lula té una zona central (soma) que conté el nucli i que està envoltada de nombroses extensions anomenades dendrites i axons, les dendrites reben informació i els axons envien informació
Cèl·lules sanguínies
Les cèl·lules sanguínies són produïdes a partir de les cèl·lules anomenades cèl·lules mare hematopoètiques, aquestes cèl·lules són pluripotents i formen els diferents tipus cel·lulars sanguinis (eritròcits, leucòcits i trobòcits)
Cèl·lules epitelials

La mucosa estomacal està formada per un epiteli de cèl·lules envoltant el mucus. Aquest mucus és un fluid viscós que actua com a barrera protectora. A l’estómac té lloc una part del procés digestiu. Les cèl·lules epitelials fan funció de secreció o de captació de substàncies, i també fan de barrera protectora


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Maternidad subrogada versus vientres de alquiler ( más material para preparar la representación de roles)

Después de entender cuáles son las técnicas que se usan en reproducción asistida ( inseminación artificial, fecundación in vitro, ...